Już wkrótce zabrzmi pierwszy dzwonek, a wraz z nim powrócą klasówki, zadania domowe, zabawy podczas przerw i lekcje wychowania fizycznego. Skąd dzieci mają czerpać energię na te wszystkie aktywności? Odpowiedź jest prosta: ze śniadania!
Dzieci
w wieku szkolnym muszą przede wszystkim jeść regularnie i nie pomijać żadnego z
posiłków. Najważniejszym z nich jest śniadanie. Zapewnia ono organizmowi 25% potrzebnej energii, dostarcza niezbędnych witamin i
mikroelementów, a dzięki temu pozwala na szybsze przetwarzanie informacji
i przyswajanie wiedzy. Zmniejsza także ryzyko podatności
na stres, poprawia nastrój i koncentrację oraz pomaga utrzymać dobrą kondycję i
stałą wagę.
Dla uczniów bardzo ważnym posiłkiem powinno być również drugie śniadanie - Daje ono uczniom siłę, zapał do nauki i aktywności fizycznej – wyjaśnia Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji „Śniadaniowa Klasa” – Dzieci, które nie jedzą drugich śniadań w szkole są drażliwe, nerwowe i mają problemy z koncentracją oraz gorzej panują nad swoimi emocjami i zachowaniem. Zbyt długi post wpływa niekorzystnie na ich dobre samopoczucie w ciągu dnia, sprawia że dzieci zaczynają skarżyć się na bóle brzucha i głowy.
Zdaniem specjalistów, uczniowie, którzy nie mają ze sobą drugiego śniadania, często rekompensują sobie jego brak podjadaniem w ciągu dnia. Najczęściej wybierają łatwo dostępne w szkolnym sklepiku niezdrowe, wysoko przetworzone przekąski takie, jak: chipsy ziemniaczane, tłuste pączki czy batoniki. Skutkiem takiej diety jest nie tylko nadwaga, ale też niedobory ważnych dla zdrowia składników odżywczych i ryzyko rozwoju szeregu groźnych chorób.
Co w takim razie musi pojawić się w jadłospisie uczniów, by dzieci mogły sprostać wszystkim obowiązkom?
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem roślinnym, czy płatki zbożowe (niedosładzane!). Nie może zabraknąć także warzyw i owoców.
W roli drugiego śniadania doskonale
sprawdzi się zdrowa kanapka. – W jej
składzie powinien znajdować się ser lub wędlina oraz obowiązkowo warzywa (np.
sałata, plasterki ogórka, rzodkiewki lub pomidora). Kanapkę najlepiej
przygotować na ciemnym pełnoziarnistym pieczywie, które ma więcej witamin z
grupy B oraz błonnika – dodaje Małgorzata Sienkiewicz – Kromkę należy posmarować dobrym tłuszczem
roślinnym. Jego dodatek jest niezbędny, aby organizm mógł przyswoić wszystkie
witaminy zawarte
w składnikach kanapki.
Pomysły
na pełnowartościowe śniadania oraz więcej informacji dot. zdrowego odżywiania
znajdują się na stronie www.sniadaniowaklasa.pl
oraz na Facebooku: www.facebook.com/SniadaniowaKlasa. Jest to portal
ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”, który promuje
prawidłowe zasady zdrowego odżywiania, ze szczególnym
uwzględnieniem śniadania (w tym drugiego śniadania), jako podstawowego posiłku
w ciągu dnia.
Na co zwracać uwagę przy przygotowaniu
drugiego śniadania?
1. Przygotowując kanapkę dla ucznia wybierajmy bogate w błonnik i składniki odżywcze pieczywo pełnoziarniste. Jest nie tylko zdrowsze, ale też daje dziecku więcej energii na cały dzień.
2. Czytajmy etykiety – często chleb czy bułki, które wyglądają na pełnoziarniste, to tak naprawdę białe pieczywo z wysoko przetworzonego zboża, zabarwione karmelem.
3. Pieczywo
zawsze należy posmarować dobrym tłuszczem roślinnym, ponieważ organizm
człowieka sam go nie wytwarza. Powinniśmy jednak wybierać tłuszcze najlepszej
jakości, wzbogacone o witaminy
i o obniżonej kaloryczności, np. margarynę Śniadaniową.
4. Ze względów praktycznych, kanapka przygotowana do szkoły nie powinna zawierać zbyt wielu składników, gdyż będzie się łatwo rozpadać i może pobrudzić książki w plecaku. Poza tym dziecko może mieć trudność, żeby ją ugryźć. To zaś może je skutecznie zniechęcić do jej zjedzenia.
5. Unikajmy składników, które mają mocny zapach, np. sery pleśniowe, czosnek.
6. Przygotowując kanapki dla dziecka starajmy się, aby były kolorowe i z pomysłem.
7. Należy smarować tłuszczem roślinnym obie kromki składające się na kanapkę. Dzięki temu chleb się nie rozmoczy i nie rozpadnie do czasu długiej przerwy.
PRZYKŁADOWE PRZEPISY NA KAŻDY DZIEŃ TYGODNIA:
Poniedziałek: 2 kromki chleba wieloziarnistego, posmarowane Śniadaniową, dwa plasterki chudej wędliny, pokrojony w plasterki ogórek, jabłko
Wtorek: Bułka grahamka, posmarowana Śniadaniową, ser żółty, szczypiorek, mandarynka
Środa: 2 kromki chleba wieloziarnistego, posmarowane Śniadaniową, serem mozzarella, plasterek pomidora, świeża lub suszona bazylia, jabłko.
Czwartek: Mała bagietka grahamka, posmarowana Śniadaniową, pasta twarogowa z tuńczykiem lub z rzodkiewka i szczypiorkiem, brzoskwinia lub kiwi.
Piątek: 2 kromki, posmarowane pasta z makreli, Pasta z makreli: 1/3 makreli, 1 łyżeczki Śniadaniowej, dobrze rozetrzeć.