Festiwal Nauki organizowany przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego odbywa się w dniach 19-27 września.
Spotkania Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
"Przeciwutleniacze - a z czym się to je?"
Warsztaty: Omówimy wpływ przeciwutleniaczy na zdrowie ludzi. Wykażemy różnice w aktywności przeciwutleniającej kilku produktów spożywczych. Pokażemy metodę oznaczania polifenoli.
Przeznaczone dla młodzieży szkół średnich, w ramach Klubów Młodzieżowych
21 i 23 września, godz. 15.00, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32 - budynek Wydziału, I piętro sala 1078
Zapisy: e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
"Słodycze - lubisz, zjadasz, a ile spalasz?"
Warsztaty: Omówimy fizjologiczne przyczyny preferowania słodkiego smaku, wyboru słodyczy i efekty ich spożycia. Zaproponujemy badania poziomu glukozy we krwi, testy sensoryczne oraz testy wysiłkowe, aby wydatek energetyczny porównać z porcją energii spożytą ze słodyczami.
Przeznaczone dla młodzieży szkół średnich, w ramach Klubów Młodzieżowych
23 września, godz. 15.00, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32 - zielony budynek Wydziału, II piętro sala 2080 i 2089
Zapisy: e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
"Co się kryje w Twoim brzuszku?"
Warsztaty: Prezentacja multimedialna nt. budowy i działania układu pokarmowego dziecka. W części praktycznej dzieci przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne i wcielą się w enzymy trawienne człowieka.
Przeznaczone dla dzieci od 6 do 10 lat
26 września, godz. 10-13, na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej, ul. Koszykowa 75
Wstęp wolny
Organizator: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
"Mikroby w żywności"
Warsztaty: Dzieci dowiedzą się o"dobrych" i "złych" mikrobach w żywności, o ich wpływie na zdrowie małego człowieka. Poznają produkty, w których mogą je spotkać. . Zobaczą bakterie pod mikroskopem i na zdjęciach. Będą rozwiązywać krzyżówki.
Przeznaczone dla dzieci od 6 do 10 lat
26 września, godz. 13-16, na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej, ul. Koszykowa 75
Wstęp wolny
Organizator: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
"Jedz kolorowo, żyj na sportowo!"
Warsztaty: Proponujemy dzieciom gry i zabawy, które przybliżą podstawowe zasady prawidłowego ich żywienia, pozwolą odkryć różne składniki odżywcze, zachęcą do spożywania warzyw i owoców, a także do aktywnego spędzania wolnego czasu.
Przeznaczone dla dzieci od 3 do 6 lat
27 września, godz. 10-13, na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej, ul. Koszykowa 75
Wstęp wolny
Organizator: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
"W krainie smaków i zapachów"
Warsztaty: Dzieci dowiedzą się w jaki sposób rozpoznają smak i zapach produktów. Wezmą udział w ciekawych testach smakowych i zapachowych oraz quizach dotyczących kojarzenia i dopasowania zapachów do wrażeń wizualnych. Zbadają też swoje preferencje.
Przeznaczone dla dzieci od 4 do 10 lat
27 września, godz. 13-16, na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej, ul. Koszykowa 75
Wstęp wolny
Organizator: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGWSpotkania Wydziału Nauk o Żywności
"Wielki świat mikroorganizmów"
Warsztaty: Powiemy o zagrożeniach wynikających ze spożycia zepsutej żywności. Będziemy zachęcać do wybierania produktów, które powstają z wykorzystaniem drobnoustrojów przyjaznych człowiekowi i ważnych z punktu widzenia przemysłu spożywczego.
Przeznaczone dla uczniów gimnazjum, w ramach Lekcji Festiwalowych
22 września, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32, Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
Zapisy przez sekretariat Festiwalu
Organizator: Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
"Prawda i mity o parówkach"
Warsztaty: Uczestnicy poznają surowce mięsno-tłuszczowe oraz dodatki stosowane w produkcji parówek. Wezmą również udział w produkcji parówek, poznając podstawowe wyposażenie techniczne niezbędne w procesie produkcji kiełbas.
Przeznaczone dla uczniów gimnazjów w ramach Lekcji Festiwalowych
22 września, godz. 10; Zakład Technologii Mięsa SGGW, ul. Nowoursynowska 159c, bud. nr 32
Zapisy za pośrednictwem strony internetowej Festiwalu Nauki
Organizator: Katedra Technologii Żywności; Zakład Technologii Mięsa
"Truskawki dla kosmonautów"
Wycieczka: Rozpocznie się prezentacją różnych sposobów utrwalenia owoców. Uczniowie zapoznają się z najnowszą metodą suszenia stosowaną do produkowania żywności dla kosmonautów i będą mieli możliwość spróbowania kosmicznych truskawek.
Przeznaczona dla uczniów szkoły podstawowej, klasy I-IV, w ramach Lekcji Festiwalowych
22 IX godz. 10, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
zapisy przez sekretariat Festiwalu Nauki
organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
"Żywność - jak powstaje?"
Pokazy i warsztaty: Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Praca w grupach. Zaprezentowanie kilku przykładów "nowych", "niestandardowych" produktów żywnościowych wraz z ich degustacją.
Przeznaczone dla uczniów szkoły podstawowej, klasy V-VI, w ramach Lekcji Festiwalowych
24 IX godz. 12, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji (jak wyżej)
zapisy przez sekretariat Festiwalu Nauki
Organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
"Czy wiemy w czym jemy?"
Pokazy: Omówienie podstawowych opakowań do żywności i ich właściwości w odniesieniu do bezpiecznego ich stosowania. Najczęstsze błędy konsumentów w stosowaniu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością. Prezentacja nowych rozwiązań w pakowaniu żywności.
Przeznaczone dla uczniów gimnazjum, klasy I-III, w ramach Lekcji Festiwalowych.
23 IX godz. 12, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji (jak wyżej)
Zapisy przez sekretariat Festiwalu Nauki
Organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
"Niesmaczne" składniki w smacznej żywności"
Warsztaty: Uczestnicy spotkania zapoznają się z substancjami dodatkowymi stosowanymi przy produkcji jogurtów np. bakteriami pro biotycznymi. Będą mogli wyprodukować własny jogurt.
Przeznaczone dla uczniów gimnazjum, klasy I-III, w ramach Lekcji Festiwalowych.
22 IX godz.: 9, 10, 11, 12, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji (adres jak wyżej)
Zapisy przez sekretariat Festiwalu Nauki
Organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
"Komputerowe wspomaganie schematycznego przedstawienia produkcji żywności"
Wykład zostanie przeprowadzony w warunkach sali wykładowej z wykorzystaniem stanowiska komputerowego z zainstalowanymi aplikacjami do prowadzenia pokazu jak i systemu komputerowego wspomagania projektowania (CAD).
Przeznaczony dla osób powyżej 20 lat
26 IX godz. 15, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji (adres jak wyżej)
Wstęp wolny
Organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
"Dobre zdrowie z serem"
Wykład: Zapoznanie z technologią wyrobu serów, omówienie głównych ich typów, ciekawostki związane z wyrobem serów, ranking najbrzydszych serów świata, znaczenie żywieniowe serów, zasady poprawnego czytania etykiet, przechowywania i komponowania deski serów.
Przeznaczone dla osób od 15 lat
27 września, godz. 11.00, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32, parter aula I
Wstęp wolny
Organizator: Zakład Biotechnologii Mleka
Spotkania Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu
"Jak wygląda DNA rośliny?"
Pokaz, wykład, zwiedzanie: Technikami biologii molekularnej podejrzymy DNA roślin. Z truskawki, kiwi, ogórka, brzozy i rzodkiewnika wyizolujemy DNA. Zobaczymy jak roślinne DNA "wędruje" w żelu agarozowym, a następnie oszacujemy z matematyczną dokładnością ilość DNA.
Przeznaczone dla młodzieży od 10 do 14 lat
26 września, godz. 12:00, Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, ul. Nowoursynowska 159, budynek nr 37, II piętro
Spotkanie weekendowe, bez zapisów
Organizator: Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Spotkania Wydziału Medycyny Weterynaryjnej
"Anatomia radiologiczna ssaków i ptaków"
Wykład: O nowoczesnych metodach obrazowania (rentgenodiagnostyce, tomografii komputerowej, rezonansie magnetycznym) tkanek i narządów różnych zwierząt.
Przeznaczone dla uczniów szkół średnich, w ramach Klubów Młodzieżowych
24 IX godz. 16:30, ul. Nowoursynowska 159, budynek 24, Audytorium 7
Wstęp wolny
Organizator: Wydział Medycyny Weterynaryjnej
"Przystosowania anatomiczne ptaków do życia w różnych środowiskach"
Wykład i pokazy: O budowie układów: krążenia, kostnego, mięśniowego, nerwowego, które mają bezpośredni wpływ na lokomocję ptaków (chód, lot, pływanie oraz nurkowanie) w powiązaniu z modelami ich życia.
24IX godz. 17.30, ul. Nowoursynowska 159, budynek 24, Audytorium 7
Wstęp wolny
Organizator: Wydział Medycyny Weterynaryjnej
"Szczur - bohater nauki, przyjaciel człowieka, szkodnik, pacjent"
Wykład: Zostaną przedstawione wybrane zagadnienia z zakresu anatomii, fizjologii i behawioru szczurów.
Przeznaczony dla osób od 10 lat
26 IX godz. 10, ul. Nowoursynowska 159, budynek 24, Audytorium 7
Wstęp wolny
Organizator: Wydział Medycyny Weterynaryjnej
"Węże święte czy przeklęte?"
Wykład: Zostaną przedstawione wybrane zagadnienia z zakresu anatomii, fizjologii oraz hodowli węży.
Przeznaczony dla osób od 10 lat
26 IX godz. 11, ul. Nowoursynowska 159, budynek 24, Audytorium 7
Wstęp wolny
Organizator: Wydział Medycyny Weterynaryjnej
"Ciekawy świat zwierząt"
Podczas imprezy dzieci będą mogły zapoznać się z różnymi ciekawostkami na temat zwierząt - od najmniejszych organizmów do ssaków. Planowane są również konkursy z drobnymi nagrodami.
Przeznaczone dla dzieci od 5 lat
26 IX godz. 12-15, ul. Nowoursynowska 159, budynek 24
Wstęp wolny
Organizator: Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Spotkania Wydziału Nauk Społecznych
"Etyczne aspekty eksperymentów na ludziach i zwierzętach"
Wykład i dyskusja: Jak próbowano uzasadniać możliwość przeprowadzania eksperymentów na żywych istotach? Jakich argumentów etycznych używano, by uzasadnić prawo do użycia ludzi i zwierząt w badaniach biomedycznych? Jaki opór napotkały próby legalizacji tej praktyki?
Przeznaczony dla osób powyżej 18 lat
23 września, ul. Nowoursynowska 166, bud. 4, sala 1, godz. 18-19
wstęp wolny
Organizator: Wydział Nauk Społecznych
"Mobbing jako patologia działania zespołowego"
Wykład i dyskusja: Mobbing - to pojęcie pojawia się coraz częściej w przestrzeni publicznej chociaż jego specyfika bywa często niewłaściwie określana. Wykład omawia najistotniejsze cechy i uwarunkowania mobbingu oraz przedstawia go jako patologię działania zbiorowego.
Przeznaczony dla osób powyżej 18 lat
23 września, ul. Nowoursynowska 166, bud.4 sala 10, godz.19-20
Wstęp wolny
Organizator: Wydział Nauk Społecznych
"Język ciała - jak to działa?"
Warsztaty: Podczas spotkania uczestnicy poznają tajniki komunikacji niewerbalnej: znaczenie mimiki twarzy, gestykulacji czy atrakcyjności fizycznej w procesie komunikowania. Zdobytą wiedzę będą mogli sprawdzić w formie warsztatów.
Przeznaczone dla młodzieży ponadgimnazjalnej
23 września, ul. Nowoursynowska 166, bud.4 sala 1, godz. 10.30
Zapisy klasy pod adresem agnieszka.maj.sggw@gmail.com
Organizator: Wydział Nauk Społecznych SGGW
"SGGW stolicą nauk przyrodniczych i społecznych"
Gra miejska: Dzięki aktywnej nauce połączonej z dobrą zabawą, młodzież licealna poszerzy edukację w obszarze "edukacja-człowiek-przyroda". Zapraszamy do udziału w naszej grze oraz do poznania najstarszej i największej Uczelni Przyrodniczej w Polsce.
Przeznaczona dla młodzieży ponadgimnazjalnej
23 września, zbiórka przed budynkiem nr 4 (Kampus SGGW ul. Nowoursynowska 166) o godzinie 12.00
Zapisy klas pod adresem agnieszka.maj.sggw@gmail.com
Organizator: Wydział Nauk Społecznych