aplikacja E8 google play app store
aplikacja Matura google play app store
Znajdź nas na    
Terminy ferii:  ferie 2025, ferie 2026

SGGW zaprasza na Festiwal Nauki

Festiwal Nauki organizowany przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego odbywa się w dniach 19-27 września.

Spotkania Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

"Przeciwutleniacze - a z czym się to je?"

Warsztaty: Omówimy wpływ przeciwutleniaczy na zdrowie ludzi. Wykażemy różnice w aktywności przeciwutleniającej kilku produktów spożywczych. Pokażemy metodę oznaczania polifenoli.

Przeznaczone dla młodzieży szkół średnich, w ramach Klubów Młodzieżowych

21 i 23 września, godz. 15.00, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32 - budynek Wydziału, I piętro sala 1078

Zapisy: e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
Organizator - Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Prowadzący: Anna Sadowska, Katarzyna Najman

"Słodycze - lubisz, zjadasz, a ile spalasz?"

Warsztaty: Omówimy fizjologiczne przyczyny preferowania słodkiego smaku, wyboru słodyczy i efekty ich spożycia. Zaproponujemy badania poziomu glukozy we krwi, testy sensoryczne oraz testy wysiłkowe, aby wydatek energetyczny porównać z porcją energii spożytą ze słodyczami.

Przeznaczone dla młodzieży szkół średnich, w ramach Klubów Młodzieżowych

23 września, godz. 15.00, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32 - zielony budynek Wydziału, II piętro sala 2080 i 2089

Zapisy: e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
Organizator - Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Prowadzący: Jacek Bujko, Danuta Gajewska, Ewa Lange, Tomasz Królikowski, Julia Wranicz, Katarzyna Błaszczyk, Magdalena Wiercińska

"Co się kryje w Twoim brzuszku?"

Warsztaty: Prezentacja multimedialna nt. budowy i działania układu pokarmowego dziecka. W części praktycznej dzieci przekonają się jak trawione są najważniejsze składniki pokarmu - wykonają doświadczenia chemiczne i wcielą się w enzymy trawienne człowieka.

Przeznaczone dla dzieci od 6 do 10 lat

26 września, godz. 10-13, na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej, ul. Koszykowa 75

Wstęp wolny

Organizator: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Prowadzący: Ewa Fürstenberg, Katarzyna Lachowicz, Michał Oczkowski, Małgorzata Stachoń

"Mikroby w żywności"

Warsztaty: Dzieci dowiedzą się o"dobrych" i "złych" mikrobach w żywności, o ich wpływie na zdrowie małego człowieka. Poznają produkty, w których mogą je spotkać. . Zobaczą bakterie pod mikroskopem i na zdjęciach. Będą rozwiązywać krzyżówki.

Przeznaczone dla dzieci od 6 do 10 lat

26 września, godz. 13-16, na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej, ul. Koszykowa 75

Wstęp wolny

Organizator: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Prowadzący: Monika Trząskowska, Katarzyna Neffe-Skocińska, Dorota Zielińska

"Jedz kolorowo, żyj na sportowo!"

Warsztaty: Proponujemy dzieciom gry i zabawy, które przybliżą podstawowe zasady prawidłowego ich żywienia, pozwolą odkryć różne składniki odżywcze, zachęcą do spożywania warzyw i owoców, a także do aktywnego spędzania wolnego czasu.

Przeznaczone dla dzieci od 3 do 6 lat

27 września, godz. 10-13, na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej, ul. Koszykowa 75

Wstęp wolny

Organizator: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
Prowadzący: Olga Januszko, Katarzyna Rolf, Paulina Renc, Maria Kowalewska, Agata Białecka

"W krainie smaków i zapachów"

Warsztaty: Dzieci dowiedzą się w jaki sposób rozpoznają smak i zapach produktów. Wezmą udział w ciekawych testach smakowych i zapachowych oraz quizach dotyczących kojarzenia i dopasowania zapachów do wrażeń wizualnych. Zbadają też swoje preferencje.

Przeznaczone dla dzieci od 4 do 10 lat

27 września, godz. 13-16, na Wydziale Fizyki Politechniki Warszawskiej, ul. Koszykowa 75

Wstęp wolny

Organizator: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
Prowadzący: Eliza Kostyra, Anna Piotrowska, Grażyna Wasiak-Zys, Katarzyna Świąder, Ewa Dybkowska, Dorota Kluszczyńska

Spotkania Wydziału Nauk o Żywności

"Wielki świat mikroorganizmów"

Warsztaty: Powiemy o zagrożeniach wynikających ze spożycia zepsutej żywności. Będziemy zachęcać do wybierania produktów, które powstają z wykorzystaniem drobnoustrojów przyjaznych człowiekowi i ważnych z punktu widzenia przemysłu spożywczego.

Przeznaczone dla uczniów gimnazjum, w ramach Lekcji Festiwalowych

22 września, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32, Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności

Zapisy przez sekretariat Festiwalu

Organizator: Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
Prowadzący: Karolina Kraśniewska, Elżbieta Hać-Szymańczuk, Marek Kieliszek, Anna Kot, Agnieszka Kurcz, Kamil Piwowarek

"Prawda i mity o parówkach"

Warsztaty: Uczestnicy poznają surowce mięsno-tłuszczowe oraz dodatki stosowane w produkcji parówek. Wezmą również udział w produkcji parówek, poznając podstawowe wyposażenie techniczne niezbędne w procesie produkcji kiełbas.

Przeznaczone dla uczniów gimnazjów w ramach Lekcji Festiwalowych

22 września, godz. 10; Zakład Technologii Mięsa SGGW, ul. Nowoursynowska 159c, bud. nr 32

Zapisy za pośrednictwem strony internetowej Festiwalu Nauki

Organizator: Katedra Technologii Żywności; Zakład Technologii Mięsa
Prowadzący: K. Dasiewicz, D. Pietrzak, A. Cegiełka, L. Adamczak, T. Florowski

"Truskawki dla kosmonautów"

Wycieczka: Rozpocznie się prezentacją różnych sposobów utrwalenia owoców. Uczniowie zapoznają się z najnowszą metodą suszenia stosowaną do produkowania żywności dla kosmonautów i będą mieli możliwość spróbowania kosmicznych truskawek.

Przeznaczona dla uczniów szkoły podstawowej, klasy I-IV, w ramach Lekcji Festiwalowych

22 IX godz. 10, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

zapisy przez sekretariat Festiwalu Nauki

organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Prowadzący: Agnieszka Ciurzyńska, Karolina Szulc

"Żywność - jak powstaje?"

Pokazy i warsztaty: Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Praca w grupach. Zaprezentowanie kilku przykładów "nowych", "niestandardowych" produktów żywnościowych wraz z ich degustacją.

Przeznaczone dla uczniów szkoły podstawowej, klasy V-VI, w ramach Lekcji Festiwalowych

24 IX godz. 12, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji (jak wyżej)

zapisy przez sekretariat Festiwalu Nauki

Organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Prowadzący: Małgorzata Nowacka

"Czy wiemy w czym jemy?"

Pokazy: Omówienie podstawowych opakowań do żywności i ich właściwości w odniesieniu do bezpiecznego ich stosowania. Najczęstsze błędy konsumentów w stosowaniu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością. Prezentacja nowych rozwiązań w pakowaniu żywności.

Przeznaczone dla uczniów gimnazjum, klasy I-III, w ramach Lekcji Festiwalowych.

23 IX godz. 12, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji (jak wyżej)

Zapisy przez sekretariat Festiwalu Nauki

Organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Prowadzący: Małgorzata Nowacka

"Niesmaczne" składniki w smacznej żywności"

Warsztaty: Uczestnicy spotkania zapoznają się z substancjami dodatkowymi stosowanymi przy produkcji jogurtów np. bakteriami pro biotycznymi. Będą mogli wyprodukować własny jogurt.

Przeznaczone dla uczniów gimnazjum, klasy I-III, w ramach Lekcji Festiwalowych.

22 IX godz.: 9, 10, 11, 12, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji (adres jak wyżej)

Zapisy przez sekretariat Festiwalu Nauki

Organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Prowadzący: Justyna Kadzińska, Kinga Czajkowska

"Komputerowe wspomaganie schematycznego przedstawienia produkcji żywności"

Wykład zostanie przeprowadzony w warunkach sali wykładowej z wykorzystaniem stanowiska komputerowego z zainstalowanymi aplikacjami do prowadzenia pokazu jak i systemu komputerowego wspomagania projektowania (CAD).

Przeznaczony dla osób powyżej 20 lat

26 IX godz. 15, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji (adres jak wyżej)

Wstęp wolny

Organizator: Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Prowadzący - Dariusz Piotrowski

"Dobre zdrowie z serem"

Wykład: Zapoznanie z technologią wyrobu serów, omówienie głównych ich typów, ciekawostki związane z wyrobem serów, ranking najbrzydszych serów świata, znaczenie żywieniowe serów, zasady poprawnego czytania etykiet, przechowywania i komponowania deski serów.

Przeznaczone dla osób od 15 lat

27 września, godz. 11.00, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32, parter aula I

Wstęp wolny

Organizator: Zakład Biotechnologii Mleka
Prowadzący: Anna Berthold-Pluta, Antoni Pluta

Spotkania Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu

"Jak wygląda DNA rośliny?"

Pokaz, wykład, zwiedzanie: Technikami biologii molekularnej podejrzymy DNA roślin. Z truskawki, kiwi, ogórka, brzozy i rzodkiewnika wyizolujemy DNA. Zobaczymy jak roślinne DNA "wędruje" w żelu agarozowym, a następnie oszacujemy z matematyczną dokładnością ilość DNA.

Przeznaczone dla młodzieży od 10 do 14 lat

26 września, godz. 12:00, Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, ul. Nowoursynowska 159, budynek nr 37, II piętro

Spotkanie weekendowe, bez zapisów

Organizator: Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Prowadzący: K. Kaźmińska, R. Słomnicka, E. Siedlecka

Spotkania Wydziału Medycyny Weterynaryjnej

"Anatomia radiologiczna ssaków i ptaków"

Wykład: O nowoczesnych metodach obrazowania (rentgenodiagnostyce, tomografii komputerowej, rezonansie magnetycznym) tkanek i narządów różnych zwierząt.

Przeznaczone dla uczniów szkół średnich, w ramach Klubów Młodzieżowych

24 IX godz. 16:30, ul. Nowoursynowska 159, budynek 24, Audytorium 7

Wstęp wolny

Organizator: Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Prowadzący: B. Bartyzel,

"Przystosowania anatomiczne ptaków do życia w różnych środowiskach"

Wykład i pokazy: O budowie układów: krążenia, kostnego, mięśniowego, nerwowego, które mają bezpośredni wpływ na lokomocję ptaków (chód, lot, pływanie oraz nurkowanie) w powiązaniu z modelami ich życia.

24IX godz. 17.30, ul. Nowoursynowska 159, budynek 24, Audytorium 7

Wstęp wolny

Organizator: Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Prowadzący: B. Bartyzel,

"Szczur - bohater nauki, przyjaciel człowieka, szkodnik, pacjent"

Wykład: Zostaną przedstawione wybrane zagadnienia z zakresu anatomii, fizjologii i behawioru szczurów.

Przeznaczony dla osób od 10 lat

26 IX godz. 10, ul. Nowoursynowska 159, budynek 24, Audytorium 7

Wstęp wolny

Organizator: Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Prowadzący: K. Barszcz,

"Węże święte czy przeklęte?"

Wykład: Zostaną przedstawione wybrane zagadnienia z zakresu anatomii, fizjologii oraz hodowli węży.

Przeznaczony dla osób od 10 lat

26 IX godz. 11, ul. Nowoursynowska 159, budynek 24, Audytorium 7

Wstęp wolny

Organizator: Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Prowadzący: K. Barszcz,

"Ciekawy świat zwierząt"

Podczas imprezy dzieci będą mogły zapoznać się z różnymi ciekawostkami na temat zwierząt - od najmniejszych organizmów do ssaków. Planowane są również konkursy z drobnymi nagrodami.

Przeznaczone dla dzieci od 5 lat

26 IX godz. 12-15, ul. Nowoursynowska 159, budynek 24

Wstęp wolny

Organizator: Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Prowadzący: M. Chłopecka, K. Barszcz, M. Wąsowicz, B. Bartyzel, W. Karlik, M. Mendel, N. Dziekan, A. Cywińska,

Spotkania Wydziału Nauk Społecznych

"Etyczne aspekty eksperymentów na ludziach i zwierzętach"

Wykład i dyskusja: Jak próbowano uzasadniać możliwość przeprowadzania eksperymentów na żywych istotach? Jakich argumentów etycznych używano, by uzasadnić prawo do użycia ludzi i zwierząt w badaniach biomedycznych? Jaki opór napotkały próby legalizacji tej praktyki?

Przeznaczony dla osób powyżej 18 lat

23 września, ul. Nowoursynowska 166, bud. 4, sala 1, godz. 18-19

wstęp wolny

Organizator: Wydział Nauk Społecznych
Prowadzący: Paweł Pasieka

"Mobbing jako patologia działania zespołowego"

Wykład i dyskusja: Mobbing - to pojęcie pojawia się coraz częściej w przestrzeni publicznej chociaż jego specyfika bywa często niewłaściwie określana. Wykład omawia najistotniejsze cechy i uwarunkowania mobbingu oraz przedstawia go jako patologię działania zbiorowego.

Przeznaczony dla osób powyżej 18 lat

23 września, ul. Nowoursynowska 166, bud.4 sala 10, godz.19-20

Wstęp wolny

Organizator: Wydział Nauk Społecznych
Prowadzący: Joanna Wyleżalek

"Język ciała - jak to działa?"

Warsztaty: Podczas spotkania uczestnicy poznają tajniki komunikacji niewerbalnej: znaczenie mimiki twarzy, gestykulacji czy atrakcyjności fizycznej w procesie komunikowania. Zdobytą wiedzę będą mogli sprawdzić w formie warsztatów.

Przeznaczone dla młodzieży ponadgimnazjalnej

23 września, ul. Nowoursynowska 166, bud.4 sala 1, godz. 10.30

Zapisy klasy pod adresem agnieszka.maj.sggw@gmail.com

Organizator: Wydział Nauk Społecznych SGGW
Prowadzący: Monika Podkowińska, Agnieszka Maj

"SGGW stolicą nauk przyrodniczych i społecznych"

Gra miejska: Dzięki aktywnej nauce połączonej z dobrą zabawą, młodzież licealna poszerzy edukację w obszarze "edukacja-człowiek-przyroda". Zapraszamy do udziału w naszej grze oraz do poznania najstarszej i największej Uczelni Przyrodniczej w Polsce.

Przeznaczona dla młodzieży ponadgimnazjalnej

23 września, zbiórka przed budynkiem nr 4 (Kampus SGGW ul. Nowoursynowska 166) o godzinie 12.00

Zapisy klas pod adresem agnieszka.maj.sggw@gmail.com

Organizator: Wydział Nauk Społecznych
Prowadzący: Koło Naukowe Pedagogów pod kierunkiem dr Iwony Błaszczak

O SGGW



opublikowano: 2015-09-22
ostatnia zmiana: 2016-09-02
Komentarze
Polityka Prywatności