18 października 2014 r.
dr Maria Stasiuk
Żywność funkcjonalna. Dieta w leczeniu i zapobieganiu chorobom
Tempo współczesnego życia, stres oraz postępujące zanieczyszczenie środowiska w połączeniu z nieprzestrzeganiem zaleceń prawidłowego żywienia powodują stale rosnącą ilość zachorowań na choroby cywilizacyjne i nowotwory. Konieczne stało się zatem poszukiwanie żywności, która oprócz posiadania właściwości odżywczych pełniłaby funkcje prozdrowotne, czyli żywności funkcjonalnej. Żywność taka, poza profilaktycznym lub leczniczym działaniem, musi spełniać kryteria stawiane żywności konwencjonalnej, to znaczy ma być źródłem podstawowych składników odżywczych i charakteryzować się pożądanymi cechami sensorycznymi. Ponadto, po spożyciu musi regulować ważne procesy fizjologiczne organizmu oraz spowalniać procesy jego starzenia się. Wykład poświęcony będzie najważniejszym grupom związków aktywnych biologicznie obecnych w żywności funkcjonalnej, ich występowaniu w produktach spożywczych oraz wpływowi na zdrowie człowieka.