aplikacja E8 google play app store
aplikacja Matura google play app store
Terminy ferii:  ferie 2025, ferie 2026
Znajdź nas na    

UWr zaprasza na wykład z biotechnologii dla szkół

Wykład dr Marii Stasiuk "Żywność funkcjonalna. Dieta w leczeniu i zapobieganiu chorobom" odbędzie się 18 w auli Kompleksu Edukacyjno-Badawczego Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego przy ul. Joliot-Curie 14A. Zajęcia przeznaczone są dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych.

18 października 2014 r.
dr Maria Stasiuk Żywność funkcjonalna. Dieta w leczeniu i zapobieganiu chorobom

Tempo współczesnego życia, stres oraz postępujące zanieczyszczenie środowiska w połączeniu z nieprzestrzeganiem zaleceń prawidłowego żywienia powodują stale rosnącą ilość zachorowań na choroby cywilizacyjne i nowotwory. Konieczne stało się zatem poszukiwanie żywności, która oprócz posiadania właściwości odżywczych pełniłaby funkcje prozdrowotne, czyli żywności funkcjonalnej. Żywność taka, poza profilaktycznym lub leczniczym działaniem, musi spełniać kryteria stawiane żywności konwencjonalnej, to znaczy ma być źródłem podstawowych składników odżywczych i charakteryzować się pożądanymi cechami sensorycznymi. Ponadto, po spożyciu musi regulować ważne procesy fizjologiczne organizmu oraz spowalniać procesy jego starzenia się. Wykład poświęcony będzie najważniejszym grupom związków aktywnych biologicznie obecnych w żywności funkcjonalnej, ich występowaniu w produktach spożywczych oraz wpływowi na zdrowie człowieka.



opublikowano: 2014-10-09
Komentarze
Polityka Prywatności