„Choć mniej trudzą się i mniej brudzą, ale strasznie nudzą się w deszcz” – starą prawdę, wyśpiewaną niegdyś przez Kabaret Starszych Panów, zna niemal każdy rodzic. Gdy pogoda za oknem nie zachęca do aktywności na świeżym powietrzu, warto zorganizować pociechom inspirującą zabawę w domu. O propozycjach zajęć opowiada Agnieszka Godlewska-Wawrzyniak z Helen Doron English.
Zabawa z dodatkowymi korzyściami
Organizując dzieciom jesienny czas wolny, warto zapewnić im rozrywkę z elementami edukacyjnymi. Wiedza przekazywana w kreatywny sposób jest przez nie bowiem łatwiej przyswajalna. Inspiracji dla kreatywnych zabaw przy komputerze można szukać w Internecie. Na przeznaczonych dla dzieci podstronach najpopularniejszych portali znajdziemy propozycje "gier jesiennych", rozwijających kreatywność i spostrzegawczość. Dostępne są również zabawy edukacyjne utrwalające znajomość języka angielskiego. Starszym dzieciom w rozwijaniu umiejętności lingwistycznych pomogą materiały przygotowane przez native speakerów - filmy edukacyjne, płyty CD czy audycje radiowe. Dedykowane młodzieży Internetowe Radio Helen Doron, nadaje pasmo, prowadzone przez brytyjskiego dziennikarza Richarda Freedmana. Codziennie, między 15:00 a 18:00, przeprowadza on konkursy i quizy, selekcjonuje muzykę i wywiady z artystami - wszystko to na poziomie językowym, dostosowanym do możliwości młodych słuchaczy.
Jesienna sztuka dla najmłodszych
Okres jesienny daje nam duże pole do popisu jeśli chodzi o nietypowe aktywności. W tym czasie tradycyjne artykuły plastyczne możemy zastąpić żołędziami, jesiennymi liśćmi lub ziemniakami. Alternatywą dla popularnych "kasztanowych ludzików" czy biżuterii z jarzębiny jest rzeźbienie w dyni. Choć ta zabawa kojarzona jest przede wszystkim z Halloween, sprawdza się przez całą jesień. Tym bardziej, że wydrążony miąższ można wykorzystać w celach kulinarnych (patrz "Zupa krem z dyni"). Dużo radości przysporzy pociechom także tworzenie stemplowych kompozycji. Posłużą nam do tego liście lub przekrojone na pół ziemniaki.
Sezonowe kolory na talerzu
Jesień to okres obfity w sezonowe warzywa i owoce. Polskie jabłka, gruszki i śliwki to idealna podstawa do ciast i deserów, a bogate w karoten dynie i marchew znajdą zastosowanie w przygotowywaniu zup kremów. W tym okresie w kuchni królują także bakłażan i cukinia, które posłużą do stworzenia kolorowych i pożywnych zapiekanek. Decydując się na gotowanie z dziećmi, warto wybierać przepisy proste tak, aby mogły one brać czynny udział w przyrządzaniu posiłku. Wykorzystanie jak największej ilości kolorowych produktów i tworzenie z nich efektownych kompozycji zachęci pociechy do spróbowania dań, na które wcześniej nie miały ochoty.
Wspólne posiłki to nie tylko okazja do dobrej zabawy, ale także sposób na wzmocnienie organizmu. Jesienne owoce są bowiem źródłem składników mineralnych, cennych szczególnie w sezonie przeziębień. Jabłka, bogate w witaminy A, B1 i C, podwyższają odporność, a gruszki, szczególnie w formie naparu, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Warto również zwrócić uwagę na zalety jesiennych warzyw. 100 gram miąższu dyni pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A, a suszone pestki polecane są jako naturalna alternatywa środków farmakologicznych na choroby układu pokarmowego dla dzieci.